keskiviikko 20. joulukuuta 2017

Santa Claran visiitti

17.12. Sunnuntai

Ohjelmassa siirtymä Havanna-Santa Clara ja Santa Claran nähtävyydet. Välimatka taittui A1 autopistalla, jonka varressa ei näy mitään. Muutama huoltoasema, jotka on nimetty etäisyyden mukaan (Havannasta), esim 140km.

Tässä vaiheessa perun myös puheeni teiden yllättävän hyvästä kunnosta. A1, Kuuban isoin tie, on huonommassa kunnossa kuin tiet Varaderon lähellä. Sama meininki, tiellä kulkee mopoa, hevosta, fillaristia, traktoria, koiria. Hitaimmat ajoneuvot kauimmalla oikealla ja siitä nopeuden mukaan vasemmalle kaistalle. Tiessä on möykkyjä ja reikiä ja kyyti ainakin omalla Jimmyllä oli hirvittävää pompotusta. Saattoi kuitenkin johtua puoliksi autosta, koska autossa olleet lehtijouset eivät ole nykyaikaa, vaikka itse auto olikin.

Ei edes pahimman näköistä autopistaa, mutta rupea ja rypylää löytyy.

Kaupunkien teiden kuntoa.

Tietä on kuitenkin nopsa ajella (verrattuna muihin teihin), koska nopeudet ovat suuremmat ja teillä on tilaa. Enkä tarkoita niinkään kaistojen kuin liikenteen määrää. Tiet ovat käytännössä tyhjät, ajonopeus 100km/h. Aika ajoin tiellä/tien varrella oli myyjiä myymässä mm. sipulia.

Santa Clarassa hotellin pihassa oli 5 parkkiruutua, ei vartioituja. Hotla oli kuitenkin 24/7, ovi 10m päässä, joten ei huolettanut. Huone oli jo valmiina, vaikka kello oli vasta 12. Respa varmisti, halutaanko rauhallinen ikkunaton huone,vai huone ikkunalla kadulle. Otettiin ikkunaversio. Respa oli todella ystävällinen ja ovimies kantoi laukut. Hotelli oli reissun paras. Siistein huone, hyvä palvelu.

Kamat huoneeseen ja vauhdilla kohti nähtävyyksiä. Ensiksi Che Guevaran muistomerkille/mausoleumille, joka rankattiin tärkeimmäksi mestaksi tässä kaupungissa. Jos et nää Santa Clarasta mitään muuta, näe tämä! Ulkoa rakennelma on suuri, päällä vielä Che patsas. Toiselta puolelta sisältä löytyy museo ja mausoleum. Che Bolivian aikaisine tovereineen ovat mauseleumissa. Viimein. Chen jäännöksethän saatiin vasta vuosikymmeniä myöhemmin Boliviasta Kuubaan.

Chen muistomerkki.

Museo on suht kattava vs muut Chehen liittyvät museot. Valokuvia ja Chen tavaroita. Ja museo on jopa ilmainen! Kuvia ei saa ottaa ja laukku kameroineen tuli jättää narikkaan.

Seuraava tärkeä kohde oli Tren Blindado, joka on raiteilta syöksetty juna. Kuuban vallankumoukselliset käpälöivät raiteita ja saivat suistettua raiteiltaan. Ja vaikka kohde oli kuinka tarkistettu etukäteen, ei se vaan ollut sunnuntaina auki. No, ei haittaa, ulkoa pyörähdys riitti. Jotenkin mestat vaan tupanneet olevan kiinni juuri sinä päivänä, kun ollaan niihin menossa.

Raiteilta syösty ammusjuna.

Che + lapsi -patsas.

Päivä oli todella kuuma, vettä etsittiin sieltä sun täältä. Santa Clara sunnuntaina oli hiljainen ja pääasiassa vain pääaukiolla oli paikkoja avoinna.

Ajauduttiin terassille kuubalais-italialaisen rokkimiehen kanssa, joka tiesi hyvin Suomen. Turistiin Kuubasta, Suomesta ja rockista. Saatiin käsitys, että kuubalaiset toivottavat turistit tervetulleeksi, vaikka meille tehdään asiat täällä paremmiksi kuin paikallisilla on (bussit, asumukset yms). Turismi tuo maalle paljon rahaa, eikä vie paikallisilta mitään, koska käytössä on oma valuutta, joka sijoitetaan meihin.

Santa Claran katukuvaa.

Mahtuu, mahtuu.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti